Luonnon parantava voima

Metsäkylpyohjaukset Sastamalassa 

Luonnolla on tutkitusti merkittävä rooli hyvinvointiimme ja terveyteemme

Tutkimusten mukaan:

  • 15 minuuttia luonnossa laskee stressitasoamme, verenpainettamme ja hengitystiheyttämme
  • 20 minuuttia luonnossa vähentää negatiivisia tuntemuksia; kuten ahdistusta, masennusta ja aggressioita
  • 2 tunnissa luonnossa ja elimistön puolustusmekanismit elpyvät, mm elimistön omat tappajasolut aktivoituvat.
  • Luonto parantaa tarkkaavaisuuttamme sekä edistää elinvoimaisuuden ja myönteisen energisyyden kokemusta.
  • Luonto siis paitsi elvyttää ja rauhoittaa, myös innostaa ja tuo uutta voimaa ja mentaalista energiaa.

Metsäkylpy rauhoittaa kehon ja mielen

Metsäkylpy on tietoista läsnäoloa itsemme äärellä luonnossa. Se antaa keinoja stressin hallintaan ja rauhoittumiseen ohjattujen harjoitteiden kautta sekä vahvistaa luontoyhteyttämme. Luonnossa vietetty aika lisää tutkitusti hyvinvointia. Myönteisiä vaikutuksia mielialaan saadaan jo 15 minuutissa.

Mitä Metsäkylvyssä tehdään?

Metsäkylvyn aluksi kerron lyhyesti luonnon hyvinvointivaikutuksista. Tämän jälkeen aloitamme itse Metsäkylvyn rauhoittumisella ja pysähtymisellä. Alun pysähtymisessä juurrutamme itsemme kyseiseen hetkeen, keskittyen aistimaan itsemme maan kannateltavana sekä käyttäen hengitysharjoituksia. Metsäkylvyn aikana ollaan usein hiljaisuudessa, jotta mahdollistetaan rentoutuminen ja "metsään uppoutuminen" syvemmin. Minä ohjaajana annan erilaisia harjoituksia, joiden avulla tutustutaan metsään kaikkien aistien kautta. Mitään ei siis tarvitse tietää ennakkoon. Harjoituksina voi olla esimerkiksi mieleisten elementtien etsimistä ja tutkimista, silmät kiinni maassa makoilua tai puiden lehtien havinan tahtiin hengittämistä. Metsäkylvyt voivat kestää 15 minuutista useampaan tuntiin.

Metsäkylpy itsellesi, perheellesi,  työyhteisöllesi tai ystäväporukallesi 

Moni meistä liikkuu metsässä vapaa-ajalle paljonkin marjastaen, metsästäen tai ulkoillen, kun taas joillekin metsä on vieras elementti ja sinne yksin meneminen voi tuntua epämiellyttävältä. Harva meistä kuitenkaan osaa tai muistaa pysähtyä luonnon äärelle ihmettelemään ja rauhoittumaan, olla tekemättä mitään ilman tavoitteita.

Metsäkylpy voidaan toteuttaa yksilö- tai ryhmäohjauksena ympäri vuoden. Metsä tarjoaa eri vuodenaikoina ja sääolosuhteissa aina erilaisen, mutta lumoavan ympäristön pysähtymiselle. Pakkasraja Metsäkylvylle on -10℃. Kovalla pakkasella tai rankkasateella Metsäkylpy voidaan toteuttaa myös sisätiloissa Sisämetsäkylpynä. 

Metsäkylpyyn kannattaa pukeutua aina hieman normaalia ulkoilua lämpimämmin, sillä pysähdymme luonnon äärelle aistimaan eri aistein ja vietämme useita minuutteja paikoillaan.

Metsäkylvyn yhteyteen voidaan liittää myös eväshetki luonnossa tai hyvinvointiaiheinen luento esim. metsän terveysvaikutuksista, pitkäkestoisen stressin vaikutuksista mieleen ja kehoon tai oman hyvinvoinnin tukemisesta arjessa erilaisten Metsäkylpy- ja läsnäoloharjoitteiden avulla. Metsäkylpy sopiikin hyvin myös erilaisiin hyvinvointitapahtumiin tai työhyvinvointipäiviin. Huom! Kysy tarjous, jos haluat eväshetken tai luennon yhdistettäväksi Metsäkylpyyn!

Varausohjeet ja lisätiedot

Katso hinnastosta esimerkkejä Metsäkylpyjen hinnoittelusta. Muokkaamme Metsäkylvyn juuri sinun ryhmällesi sopivaksi, joten kysy lisätietoja ja tarjous sähköpostitse mielensoinnut@gmail.com tai puhelimitse 050 373 3116. Metsäkylpy on saatavilla Sastamalan kauniissa metsäluonnossa, n. 50 km Tampereelta.

Saatavilla on myös Metsäkylpy yhteistyökumppanin Tentsile-leirin yhteydessä! Katso lisätiedot tästä.

Sisämetsäkylvyt

Sisämetsäkylvyssä luonto tuodaan ihmisen luo. Sisämetsäkylvyt sopivat erityisesti henkilöille, joilla on liikkumisen kanssa vaikeuksia, eivätkä he tästä syystä pääse metsään. Vanhainkodit ja päiväkodit tärkeä kohderyhmä.

Sisämetsäkylvyssä tutustutaan erilaisiin luontoelementteihin, tuodaan luonnon äänet osaksi ohjausta ja tehdään samalla tavoin hengitys- ja mielikuvaharjoituksia kuin tavallisessakin metsäkylvyssä. Myös luontokuvien katselu on osa sisämetsäkylpyä.

Sisämetsäkylpy voi toimia rauhoittavana mindfulness- tuokiona myös työpaikalla, juhlissa, kavereiden kanssa - miten vain itse haluat.

Sisämetsäkylvyn kesto 45min (sis. alkujohdanto).

TULOSSA myös avoimet Metsäkylpy-tapahtumat

Järjestän Sastamalan alueella myös avoimia maksuttomia Metsäkylpytapahtumia, joihin ilmoittautuminen joko Facebookin kautta tai suoraan mielensoinnut@gmail.com / 050-373 3116. Tapahtumista tarkempaa tietoa Mielen Soinnut Facebook-sivuilla.

HUOM! Metsäkylpyyn osallistujia ei ole vakuutettu erikseen Mielen Soinnut puolesta. Mikäli koet tarvitsevasi vakuutusta, huolehdithan, että vapaa-ajan- tai tapaturmavakuutuksesi on voimassa. Liikumme ohjauksissa erilaisissa maastoissa. Ammattitaitoinen ohjaaja huolehtii sinusta, mutta osallistut harjoituksiin aina omalla vastuullasi.

- Ota hetki omalle hyvinvoinnillesi -

Tässä sinulle lyhyt opastus omaan hetkeen, ole hyvä ♥

Muistathan, että oma hyvinvointisi on tärkeä! SINÄ OLET TÄRKEÄ! Jotta voit auttaa muita, on sinun ensin autettava itseäsi! Pidä siis huoli omasta hyvinvoinnistasi!

Anna arjessa itsellesi pieniä lepohetkiä kiireen ja stressin keskellä. Kävele lähiluontoon. Ota tukeva hyvä asento, aistien molemmat jalat tukevasti maata vasten, tunne maa jalkojesi alla. Ota muutama syvä tietoinen hengityskierros. Älä muuta mitään. Jokaisella uloshengityksellä voit päästää irti kaikesta kiireestä ja kaikesta siitä mitä et juuri nyt, juuri tässä hetkessä tarvitse. Juurruta hengityksesi avulla itsesi tähän hetkeen. Tunne kehosi ja tutki pienen hetken aikaa kehoasi. Mitä huomaat? Vain huomioi ja aisti, ilman tarvetta analysoida sen enempää.

Vie sitten huomiosi lempeästi kehon huomioimisesta johonkin luonnon ääneen. Kuuntele sitä. Kuuluuko ääni kaukaa vai läheltä? Kuuntele mielenkiinnolla aivan kuin kuulisit tämän äänen ensimmäistä kertaa elämässäsi. Kaikessa rauhassa, omaan tahtiisi.

Vie vielä huomiosi ajatuksiisi, omaan mieleesi. Tutki nyt pieni hetki mieltäsi. Mitä huomaat nyt? Millä tahdilla ajatuksesi virtaavat pään sisällä? Palauta mielesi huomioiminen takaisin omaan hengitykseen ja hengittele muutaman kerran vielä lempeästi omaan tahtiin.

Sitten voit omaan tahtiin irrottaa harjoituksesta ja palata arkeesi rauhoittuneena ja virkistyneellä mielellä. Kiitä itseäsi, että annoit itsellesi tämän hetken ja kiitä ympäröivää luontoa, että se tarjosi sinulle tämän rauhan ja paikan.

Kiitos, namaste! Satu